Bahan-bahan ( 20-30 biji )
- 300g tepung high protein@tepung roti
- 200g tepung low protein@tepung gandum biasa
- 100g gula kastor
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 sudu bread improver
- 1 biji telur (kuning telur)
- 60g margerine
- 250ml susu segar
- 11g yeast (yeast serbuk)
- 1/2 sudu bread softener (kalau nak roti jadi lagi lembut)
Cara-cara
- Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan putar dengan low speed selama 5 minit.
- Kemudian putarkan doh dengan high speed selama 10 minit.
- Keluarkan doh dan uli sebentar (uli dengan lembut).Tambahkan sedikit demi sedikit tepung jika doh terlalu lembut.
- Potong doh menjadi 20-30 biji, kemudian bentukkan bulat-bulat doh tersebut.
- Ambil sebiji demi sebiji doh tadi dan ulikan menjadi sederhana leper. Dengan menggunakan jari,leperkan bahagian tepi doh tadi. Lastly masukkan inti kacang merah.
- Biarkan doh tadi kembang selama 40 minit.
- Sapukan dengan telur, bakar dengan suhu 170F selama 20 minit.
- P/s* Untuk inti bun, kalau tak nak inti kacang merah, boleh masukkan inti daging ker, sekaya ker...ikut citarasa anda dan keluarga...
credit respi:my resepi..tq..=)
No comments:
Post a Comment