~ TIPS KESIHATAN ~ RESEPI ~ CORETAN HATI ~ TIPS KECANTIKAN ~ TEMPAHAN BLOG ~

Thursday, 9 February 2012

Resepi roti bun

Bahan-bahan ( 20-30 biji )

  • 300g tepung high protein@tepung roti
  • 200g tepung low protein@tepung gandum biasa
  • 100g gula kastor
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu bread improver
  • 1 biji telur (kuning telur)
  • 60g margerine
  • 250ml susu segar
  • 11g yeast (yeast serbuk)
  • 1/2 sudu bread softener (kalau nak roti jadi lagi lembut)

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan putar dengan low speed selama 5 minit.
  2. Kemudian putarkan doh dengan high speed selama 10 minit.
  3. Keluarkan doh dan uli sebentar (uli dengan lembut).Tambahkan sedikit demi sedikit tepung jika doh terlalu lembut.
  4. Potong doh menjadi 20-30 biji, kemudian bentukkan bulat-bulat doh tersebut.
  5. Ambil sebiji demi sebiji doh tadi dan ulikan menjadi sederhana leper. Dengan menggunakan jari,leperkan bahagian tepi doh tadi. Lastly masukkan inti kacang merah.
  6. Biarkan doh tadi kembang selama 40 minit.
  7. Sapukan dengan telur, bakar dengan suhu 170F selama 20 minit.
  8. P/s* Untuk inti bun, kalau tak nak inti kacang merah, boleh masukkan inti daging ker, sekaya ker...ikut citarasa anda dan keluarga...


credit respi:my resepi..tq..=)

No comments:

Post a Comment