~ TIPS KESIHATAN ~ RESEPI ~ CORETAN HATI ~ TIPS KECANTIKAN ~ TEMPAHAN BLOG ~

Thursday, 9 February 2012

Resepi roti bun

Bahan-bahan ( 20-30 biji )

  • 300g tepung high protein@tepung roti
  • 200g tepung low protein@tepung gandum biasa
  • 100g gula kastor
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu bread improver
  • 1 biji telur (kuning telur)
  • 60g margerine
  • 250ml susu segar
  • 11g yeast (yeast serbuk)
  • 1/2 sudu bread softener (kalau nak roti jadi lagi lembut)

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan putar dengan low speed selama 5 minit.
  2. Kemudian putarkan doh dengan high speed selama 10 minit.
  3. Keluarkan doh dan uli sebentar (uli dengan lembut).Tambahkan sedikit demi sedikit tepung jika doh terlalu lembut.
  4. Potong doh menjadi 20-30 biji, kemudian bentukkan bulat-bulat doh tersebut.
  5. Ambil sebiji demi sebiji doh tadi dan ulikan menjadi sederhana leper. Dengan menggunakan jari,leperkan bahagian tepi doh tadi. Lastly masukkan inti kacang merah.
  6. Biarkan doh tadi kembang selama 40 minit.
  7. Sapukan dengan telur, bakar dengan suhu 170F selama 20 minit.
  8. P/s* Untuk inti bun, kalau tak nak inti kacang merah, boleh masukkan inti daging ker, sekaya ker...ikut citarasa anda dan keluarga...


credit respi:my resepi..tq..=)

resepi pizza gebu

Salam..hari ni teringin pula ingin konsgsikan resepi pada korang.Resepi ni saya amik dekat blog mat gebu tau.Saya dah try n menjadi resepinya.Korang pun boleh try jugak resepi ni..hehe..harap2 menjadi lah ye..

BAHAN-BAHAN DOH PIZZA :-)
300 g tepung gandum
6 g instat yeast
20 g mentega
10 g gula halus
1 camca teh bread improver (optional)
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu
170 ml air
Sedikit tepung untuk ditabur

BAHAN-BAHAN PIZZA GEBU :-)
3 batang sosej ayam "ayamas", hiris serong
4 hirisan gegelang red capsicum
4 hirisn gegelang yellow capsicum
4 hirisan gegelang green capsicum
1 biji bawang besar, hiris bulat (optional)
175 g keju mozzarella, hiris nipis2
Sos tomato dalam botol secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)


  1. UNTUK DOH PIZZA :- Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk dok kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap.
  2. UNTUK PIZZA GEBU :- Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega. Ketepikan. Keluarkan doh, bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar. Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat (gambar no 1). Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal (macam dalam gambar no2). Ratakan sebahagian sos pizza tadi (gambar no. 3) dan susun bahan untuk pizza atasnya (buat 2 bahagian) dan diakhiri dengan keju mozzarella (gambar no. 4). Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemaran. Buat kaedah sama juga untuk yang selebihnya

credit pic:blog mat gebu