~ TIPS KESIHATAN ~ RESEPI ~ CORETAN HATI ~ TIPS KECANTIKAN ~ TEMPAHAN BLOG ~

Saturday, 11 February 2012

IKAN SIAKAP MASAK STIM


Wah..memang sedap lah resepi ni..saya dah cuba buat pun tadi..boleh tahan lah rasanya..resepi ni saya amik dari blogresepi.com.Memang class gitu.saya memang suka sangat memasak.pnah jugak dapat tempahan masakan untuk event2..huhu..


Apalagi kawan2 semua..boleh lah belajar masak same2 ye..ni bahan2nye..huhu..=)



  • 1 ekor ikan siakap (ikan merah/kerapu atau ikan bawal putih pun ok)



  • 1/2 camca teh garam



  • 1/2 camca teh tepung jagung



  • 1/2 camca teh lada sulah



  • 3 camca besar jus limau kasturi*



  • 1 1/2 camca besar minyak masak*



  • 1 1/2 camca teh gula*



  • 1/2 camca teh garam*



  • 5 – 10 biji cili padi, dihiris*



  • 2 batang serai, dihiris halus*



  • 1/2 kuntum bunga kantan, dihiris*



  • 1 helai daun limau purut, dihiris halus*



  • 1/2 inci halia muda. dihiris halus*



  • 2 ulas bawang putih, dihiris halus*



  • 1/2 camca teh tepung jagung*



  • 1/2 camca teh serbuk pati ikan bilis atau 1/2 kiub pati ikan bilis maggi*



  • kicap & sos tiram-ini kami tambah


    1. Ikan dicuci bersih dan lumurkan dgn garam, tepung jagung dan serbuk lada sulah. Ketepikan sementara membuat sosnya.
    2. Dalam satu bekas satukan kesemua bahan sos (yang bertanda ‘*”) hingga sebati. Ketepikan.
    3. Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan tadi ke dalam bekas tahan panas dan tuangkan sosnya rata termasuk bahagian dalam belahan perutnya. Kukus kurang lebih 10 minit bergantung pada saiz ikan atau apa bila daging ikan bertukar menjadi putih. Siap untuk dihidangkan dgn nasi hangat.
    4. Selok-eloknya dimakan segera selepas proses mengukus.


    10 TIPS KEMPISKAN PERUT


    Ingin mengatasi masalah perut buncit? Berikut adalah beberapa tips ringkas untuk membantu anda kempiskan perut. Untuk panduan lebih lanjut, sila rujuk kepada eBook Panduan Kurangkan 5kg 5 Minggu yang sekaligus membincangkan tentang cara-cara untuk membuang lemak.
    1. Penting kualiti daripada kuantiti! Tidak perlu melaku beratus-ratus sit ups setiap hari! 1 ataupun 2 sessi seminggu dengan latihan berkualiti adalah lebih baik. Don’t overtrain.
    2. Untuk merangsangkan otot abs anda setiap sessi, pelbagaikan latihan abs ! Gunakan latihan yang berbeza untuk latih abs daripada sudut yang berbeza. Bahagian abs termasuk, upper, mid, lower dan obliques.
    3. Fokus kepada contraction otot abs semasa latihan! Make sure its your abs that is doing the work dan bukan bahagian otot yang lain (back, leher dll).
    4. Fokus kepada pernafasan. Hembus nafas ketika “exertion” (ataupun ketika melakukan “crunch”). Ini akan membolehkan anda contract otot abs dengan sebaik mungkin
    5. Untuk sessi workout abs, lakukan 2-3 latihan yang berbeza. Sebagai panduan, stick to 3 set bagi setiap exercise dan 15-20 ulangan (reps) bagi setiap set!
    6. Latihan abs yang terbaik tidak akan menolong anda untuk kempiskan perut selagi adanya lapisan lemak antara otot dan kulit!
    7. Penjagaan makanan adalah mustahak untuk memeliki bahagian perut yang cantik! Elakkan makanan berminyak, garam. Minum banyak air dan pastikan anda mengamalkan diet yang seimbang.
    8. Look after your calories. Seperti mana yang saya katakana dahulu, anda harus create calorie deficit untuk membakar lemak berlebihan!
    9. Latihan cardio ataupun bersukan adalah cara yang sesuai untuk membakar calorie berlebihan! It also makes dieting easier as kita tidak perlu jaga pemakanan dengan terlalu rapat!
    10. Jika anda telahpun kurangkan lemak badan tetapi tidak lagi nampak abs yang cantik, kurangkan pengambilan sodium (yang takung air badan) dan make sure semasa latihan, abs are fatigued. Tingkatkan ulangan ataupun beban jika perlu!
    credit:http://kevinzahri.com/blog/health-fitness/10-tips-untuk-kempiskan-perut/

    NASI AYAM SPESEL



    Pagi semalam ade terjah jap resepi dari web myresepi..dah try wat..mmg sedap korang..Cube korang masak plak menu ni..sekali sekala kita tukar lah selere kan..=)

    Bahan-bahan ( 6-8 orang )
    • Untuk rebus
    • -1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)
    • - 2 ulas bawang putih
    • - 2sm halia yg diketuk
    • Untuk perap
    • >1 sudu besar kicap pekat
    • >1 sudu besar sos tiram
    • >1cm halia
    • >2 ulas bawang putih
    • >sedikit kicap cair
    • Untuk nasi
    • - 5cwn beras
    • - 3 sudu besar butter
    • - 1cm halia- ditumbuk
    • - 4 ulas bawang putih -ditumbuk
    • - air rebusan ayam tadi secukupnya
    • - sedikit garam.
    • Bahan sos
    • > 5biji cili merah
    • > 5 ulas bawang putih
    • > 2cm halia
    • > 1 sudu teh cuka, garam, gula
    • > 1/2 cawan air
    • Untuk sup
    • @lebihan air rebusan ayam
    • @1 biji bawang besar kisar
    • @rempah sup
    • @garam
    • @daun sup yg dihiris.

    Cara-cara

    1. Ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)..bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2sm halia yg diketuk..dan rebus hingga empuk
    2. Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing.
    3. Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
    4. Untuk sos-blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)
    5. Untuk sup- air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi.